Nadat de vormgever de eerste drukproef heeft gemaakt, ontvangt de auteur een proef van zijn artikel. Hierin kan hij nog wijzigingen en correcties aanbrengen. Voor een soepele voortgang gebeurt dat in de toegestuurde pdf. Hier volgt een korte instructie over de manier waarop dit geschiedt:

Standaard methode:
– Open het pdf-bestand met AbodeReader (versie 9 of hoger). De drukproef verschijnt.
– Klik rechtsboven in het scherm of in de rechter menubalk op de knop “Opmerking”. Er verschijnt een blokje of menubalk met een reeks knopjes met variaties op het thema T.
– Kies de knop [tekst markeren] (dit is meestal de tweede).
– Ga met de cursor naar de tekst die gewijzigd moet worden en markeer die. De gemarkeerde tekst krijgt een kleurtje (geel in de standaardinstelling).
– Ga met de cursor op de gemarkeerde tekst staan en dubbel-klik met de linker muisknop. Er opent een tekstvakje waarin je de correcte tekst, een aanvulling of opmerking opgeeft.
– Nadat de opmerkingen hebt geplaatst, kan je het schermpje sluiten, maar dat hoeft niet.

Snelle variant (zonder de knop “Opmerking”):
– selecteer met de cursor direct een stuk tekst
– klik op de rechter muisknop en kies ‘tekst markeren’
– dubbelklik op het gemarkeerde

Belangrijk:
Vergeet niet nadat je wijzigingen hebt gemaakt het resultaat op te slaan!

In het begin is het niet altijd even gemakkelijk, maar oefening baart kunst. Deze manier van drukproeven doornemen, verdient de voorkeur. De vormgever en de hoofdredacteur kunnen alle op- en aanmerkingen afvinken, waardoor er minder over het hoofd wordt gezien.